BAKALIE, BANAN, DESER, DIETY, KOKOS, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, PŁATKI OWSIANE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGAŃSKA, WEGETARIAŃSKA, WIELKANOC

Bananowo-orzechowe muffiny w polewie czekoladowej

Ilość: 9 szt.
Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie
Składniki:
Muffiny:
– 3 dojrzałe banany
– 2 szklanki płatków owsianych górskich
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki 100 % masła orzechowego
– 1/3 szklanki zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich
– 3 łyżki syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Polewa:
– 30 – 35 g gorzkiej czekolady min. 74 %
– 2 łyżki mleka kokosowego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 0,5 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja:
– połówki orzechów włoskich
– płatki migdałowe

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane mielimy/blendujemy na mąkę.
2. Do zmielonych płatków dodajemy pokrojone banany oraz pozostałe składniki.
3. Wszystko blendujemy na gładką masę.
4. Wnętrza foremek na muffiny przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem (np. oliwą z oliwek) i wypełniamy je przygotowaną masą.
5. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min.
4. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Przestudzone muffiny dekorujemy polewą czekoladową oraz bakaliami.
SMACZNEGO!



Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex
Dla czytelników naszego bloga 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

 

6 Comments on “Bananowo-orzechowe muffiny w polewie czekoladowej

    1. Oczywiście można zrobić dowolną polewę, np. lukier z ksylitolu. Można także przygotować bez żadnej polewy, są równie smaczne jak te z polewą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *