BAKALIE, BEZGLUTENOWA, DESER, DIETY, ORZECHY WŁOSKIE, PESTKI SŁONECZNIKA, POSIŁKI, PRZEKĄSKI, PRZEPISY, PŁATKI JAGLANE, PŁATKI OWSIANE, SEZAM, SIEMIĘ LNIANE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGAŃSKA, WEGETARIAŃSKA, ZBOŻA, ŻURAWINA, ŻURAWINA

Batoniki energetyczne

Ilość: 18 sztuk
Czas przygotowania: 20 min + 1 godzina na zastygnięcie

Składniki:
– 10 łyżek płatków owsianych górskich
– 10 łyżek płatków jaglanych
– 4 łyżki ziaren sezamu
– 4 łyżki siemienia lnianego
– 3 łyżki pestek dyni
– 3 łyżki nasion słonecznika
– 2 łyżki orzechów włoskich pokruszonych na mniejsze kawałki
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– sok z połówki cytryny
– 5 łyżek miodu
– 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie:
1. Wszystkie suche składniki (poza żurawiną) prażymy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty, następnie przesypujemy do miski, dodajemy żurawinę, sok z cytryny i mieszamy.
2. Na tą samą patelnie wkładamy miód oraz olej kokosowy i podgrzewamy (Miód i olej kokosowy podgrzewamy na tej samej patelni). Po rozpuszczeniu wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy.
3. Całość przekładamy ponownie na patelnię i mieszamy przez chwilę aby dokładnie połączyć składniki.
4. Formę do pieczenia o rozmiarze 28 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Dociskamy dokładnie wilgotną dłonią i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do zastygnięcia.
5. Po tym czasie kroimy na batoniki.
6. Przechowujemy w lodówce do 10 dni.

Smacznego 🙂

 

3 Comments on “Batoniki energetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *