BEZGLUTENOWA, DESER, DIETY, KASZA GRYCZANA, KASZE, KOKOS, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, WALENTYNKI, WEGAŃSKA

Bezglutenowe ciasto kokosowe

Ilość: 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1h + 12h moczenia kaszy

Składniki:
Ciasto:
– 1,5 szkl. suchej kaszy gryczanej niepalonej
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 2 łyżki karobu lub 1,5 łyżki kakao

– 3/4 szkl. wiórków kokosowych
– 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 0,5 łyżeczki soli
– 150 ml wody
Polewa czekoladowa:

– 70g gorzkiej czekolady (min. 70%)
– 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną zalewamy dzień wcześniej zimną wodą ze szczyptą soli i zostawiamy na noc.
2. Odsączoną kaszę umieszczamy w blenderze wraz z 150ml letniej wody. Miksujemy na gładko.
3. Do masy dodajemy karob, mąkę kokosową i słodzidło, po czym ponownie blendujemy.
4. Dodajemy wiórki i mieszamy dokładnie łyżką.
5. Masę przelewamy do formy keksówki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pieczemy ok. 40min do tzw. suchego patyczka.
6. Ciasto studzimy, a następnie polewamy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem kokosowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *