BAKALIE, DESER, KOKOS, NABIAŁ, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, TŁUSTY CZWARTEK, WEGETARIAŃSKA

Chudoczwartkowe donaty z polewą czekoladową

Ilość: 18 sztuk
Czas przygotowania: 50 minut + 25 minut pieczenie
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 50 g masła klarowanego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 1 opakowanie drożdży suszonych
– 2 jajka
– 2-3 łyżeczki syropu z agawy
– szczypta różowej soli himalajskiej
Polewa:
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 – 3 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Łączymy drożdże, mleko i syrop z agawy. Pozostawiamy na ok. 10 min, do momentu aż drożdże zaczną pracować (czyli aż zaczną się pienić).
2. W rondelku rozpuszczamy masło.
3. Łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy donaty.
5. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 min w 160 stopniach.
6. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao oraz syrop z agawy i podgrzewamy do uzyskania lejącej konsystencji.
7. Donaty zanurzamy w polewie a następnie posypujemy pokruszonymi orzechami.
8. I gotowe. SMACZNEGO. 🙂

 

6 Comments on “Chudoczwartkowe donaty z polewą czekoladową

    1. Fajnie :), że przepis się podoba. Dziękujemy za miły komentarz.
      Sól himalajska to zdrowszy odpowiednik białej soli kuchennej – polecemy zamianę w codziennym gotowaniu 😀

  1. Wyglądają obłędnie <3 i w dodatku to zdrowsza wersja, czyli po prostu ideał. Ja zamieniłabym tylko syrop z agawy na syrop daktylowy. Niestety syrop z agawy to jeden z najbardziej przetworzonych "zdrowszych" cukrów.

    1. Dziękujemy 🙂 To taka nasza alternatywa na tłustoczwartkowe słodycze 😉
      A syrop z agawy oczywiście można zastąpić każdym innym zdrowym cukrem.

  2. Oyszności. Zastanawiam się, czy kokos ui ryż są wyczuwalne w smaku? Moje eksperymenty z mąką ryżową kończyły się tym, że ciasto się strasznie rozpadało i kruszyło, jak jest w tym wypadku? Pozdrawiam

    1. Kalino kokos i ryż nie są w ogóle wyczuwalne. Rzeczywiście wyroby z mąki ryżowej są bardziej kruche a ciasto mniej zbite, dlatego propomujemy połączenie z innym rodzajem mąki, z przewagą tej drugiej. Nasze donaty nie rozpadały, nie kruszyły i smakowały wyśmienicie 🙂 Polecamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *