BAKALIE, DIETY, DYNIA, JAJKA, KOLACJA, NABIAŁ, POSIŁKI, PRZEKĄSKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGETARIAŃSKA, ŻURAWINA

Dyniowe bułeczki piknikowe

Ilość: 18 sztuk
Czas przygotowania: 40min + rośnięcie ciasta

Składniki:
– 200g musu z dyni
– 0,5 szkl. ciepłego mleka
– 40g margaryny Omega Optima
– 1 jajko
– 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej
– 1 opakowanie suchych droższy 7g
– 0,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– 70g suszonej żurawiny
– jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto: w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
2. Następnie łączymy razem składniki suche oraz mokre i zagniatamy ciasto.
3. Gdy ciasto będzie już jednolite, umieszczamy je w misce i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem (u nas ciasto leżało całą noc w lodówce).
4. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki o masie ok. 50-60g i formujemy z nich bułeczki (mogą mieć standardowy kształt lub można utworzyć z nich rulonik i zawiązać go w supełek).
5. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20min w 180st.
Smacznego ! 😉


Optymalny wybór na piknik

One Commnet on “Dyniowe bułeczki piknikowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *