Babka gryczana z nutą pomarańczy

Babka gryczana z nutą pomarańczy

Ilość: ok. 8 porcji
Wartość energetyczna 1 porcji: 230kcal
Czas przygotowania: 15min +30 min pieczenia
Składniki:
– 2 szkl. (250g) mąki gryczanej (można użyć zmieloną kaszę gryczaną)
– 4 jajka rozm. M
– 5 łyżek (70g) ksylitolu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
– 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex
– 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki
– skórka z połowy pomarańczy

Lukier:
– 60g cukru pudru
– 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex
– 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki

Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym.
2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy.
3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie.
4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka).
5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym.

6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto.
Smacznego !


Mój dzień z Hortex



10 thoughts on “Babka gryczana z nutą pomarańczy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *