BEZGLUTENOWA, DESER, DIETY, KOKOS, OKAZJE, ORZECHY WŁOSKIE, POSIŁKI, PRZEPISY, RYŻ, SKŁADNIKI, TRUSKAWKI, WEGAŃSKA, WEGETARIAŃSKA, ZBOŻA

Kokosowy sernik z ryżu z musem truskawowym

Ilość: 8 porcji
Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie (minimum 4 godziny)

Składniki:
Spód:
– 1,5 szklanki suszonych śliwek
– 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
Masa:
– 1 szklanka ryżu jaśminowego (lub białego jeśli nie mamy jaśminowego)
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– 200 g wiórków kokosowych
– 3 łyżeczki białego cukru Królewski lub więcej jeśli lubimy słodsze
– 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy

Mus z truskawek:
– 1/2 kg truskawek
– 2-3 łyżeczki białego cukru Królewski
– 3/4 łyżeczki agar agar

Sposób przygotowania:
Kokosowy sernik:
1. Śliwki zalewamy woda i moczymy 20 min, a następnie odsączamy i blendujemy.
2. Do zbledowanych śliwek dodajemy pokruszone orzechy i łączymy razem za pomocą blendera.
3. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem kokosowym. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i wykładamy masą śliwkową dno tortownicy.
4. Ryż przepłukujemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, dodajemy 2,5 szklanki wody i gotujemy 15 min – do rozgotowania.
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy mleczko kokosowe oraz wiórki kokosowe (zostawiamy trochę wiórków do posypania z wierzchu) i mieszamy.
6. Następnie kokosowo-ryżową masę blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i przekładamy do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.
7. Posypujemy resztą wiórków kokosowych. Po ostygnięciu zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc (lub co najmniej 4 godziny) do lodówki.
8. Podajemy z konfiturą truskawkową lub przygotowanym musem oraz truskawkami lub innymi owocami.

Mus truskawkowy:
1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok 15 min.
2. W między czasie dodajemy cukier do smaku – u nas 2 łyżeczki i mieszamy.
3. Zdejmujemy na chwile z ognia i blendujemy na mus.
4. Wstawimy ponownie na kuchenkę, dodajemy agar agar i mieszamy.
Agar agar rozpuszcza się w temperaturze 85 – 95 stopni Celciusza, a tężeje w 32-29 stopniach. Dlatego od razu po dodaniu mus nie zgęstnieje. Stanie się gęsty dopiero po przestudzeniu.

SMACZNEGO!

www.uczymyjakslodzic.pl

Przepis bierze udział w akcji Cukier z głową:
Cukier z głową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *