BEZGLUTENOWA, DESER, DIETY, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, RYŻ, TŁUSTY CZWARTEK, WEGETARIAŃSKA, ZBOŻA

Lekko odchudzone faworki

Ilość: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: 30 min + 1h chłodzenia + 20 min pieczenia
Składniki:
– 1 szkl. (145g) mąki ryżowej (można zmielić ryż)
– 0,5 szkl. (65g) mąki pszennej 
 80g masła
– 3 żółtka
– 45g ksylitolu zmielonego na puder
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy ugnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, ksylitolu i soli. 
2. Dobrze zagniecione ciasto owinąć folią i włożyć na min. 1h do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Nożem lub radełkiem wyciąć paski. Na środku każdego prostokąta zrobić krótkie nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
4. Faworki piec 10-12min w piekarniku nagrzanym do 180st. 
5. Po wyjęciu z piekarnika posypać je cukrem pudrem (ksylitolem). 
Smacznego !

Zamienniki:
– Jeżeli chcemy otrzymać wersję bezglutenową, można zamiast mąki pszennej dodać więcej ryżowej, ale dodać więcej żółtek lub masła.

6 Comments on “Lekko odchudzone faworki

    1. Zachęcamy do spróbowania 🙂 Mam nadzieje, że będą tak bardzo smakować jak nam. Koniecznie daj znać 🙂 Pozdrawiamy serdecznie

    1. Dziękujemy 🙂 Z mąki ryżowej są nieco bardziej chrupkie od tych ‚prawdziwych’ faworków, ale są równie smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *