DIETY, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, WEGAŃSKA, WEGETARIAŃSKA, WIELKANOC

Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego

Ilość: 0,5 l.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
– 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy),
– 1 łyżka soku z cytryny,
– 2 łyżeczki musztardy,
– 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
– 1/4 łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, jednak czarna sól nadaje jajeczny smak),
– szczypta pieprzu,
– 1 – 1,5 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza olejem łączymy ze sobą za pomocą blendera.
2. Następnie powoli dodajemy olej rzepakowy cały czas blendując do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Przechowywać w lodówce.

Olej rzepakowy ma szerokie zastosowanie i właściwości zdrowotne, dlatego w naszej kuchni go nie brakuje. Szczególnie w okresie świątecznym, dlatego, że:

  • po pierwsze – jest neutralny w smaku, nie zmienia smaku potraw i dlatego może być wykorzystany niemal do każdej poprawy, do której niezbędny jest dodatek jakiegoś tłuszczu,
  • po drugie – jest bogatym źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6 i to w idealnych proporcjach, czyli 2:1. Zawiera również witamy takie jak E i K,
  • po trzecie – dzięki swoim właściwościom działa pozytywnie na nasze zdrowie, ponieważ obniża poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, kondycje serca, funkcjonowanie mózgu i ścian komórkowych.

Dlatego zachęcamy :

 

 

5 Comments on “Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego

    1. Trzeba zatem koniecznie to zmienić i spróbować się zmierzyć z aquafabą, do tego ten majonez robi się ekspresowo.
      Nas zachwicił już przy pierwszym spotkaniu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *