BEZGLUTENOWA, DESER, KOKOS, MARCHEW, NABIAŁ, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, WARZYWA, WEGAŃSKA, WEGETARIAŃSKA

Marchewkowy deser

Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
– 2 średnie marchewki
– 1,5 szkl. mleka 

– 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
– 0,5 łyżki ksylitolu

– płatki migdałów i kakao do dekoracji

Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ją w rondelku, zalać 1,3 szkl. mleka i gotować ok 10min. do miękkości marchewki.
2. Budyń rozpuścić w 0,2 szkl. zimnego mleka. Dodać do marchewki z mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. 
3. Zdejmujemy z ognia i przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia. 
4. Gdy koktajl będzie już chłodny blendujemy go na gładko.
5. Przelewamy do szklanek i dekorujemy płatkami migdałów i kakao.
SMACZNEGO !

Przygotowanie:
1. W wersji wegańskiej marchewki ugotować w mleku kokosowym.
2. W wersji bezglutenowej zrezygnować z budyniu (wtedy mniej mleka lub więcej marchwi) lub wykorzystać budyń bezglutenowy.


Warzywa korzeniowe 2017

3 Comments on “Marchewkowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *