DESER, DIETY, NABIAŁ, POSIŁKI, PRZEPISY, WEGETARIAŃSKA

Maślane ciasteczka z dżemem

Składniki: (na ok. 60 ciasteczek o wymiarze 5 cm x 5 cm)
– 320g mąki pszennej
– 250g zimnego masła
– 90g cukru pudru
– 2 żółtka
– dżem wiśniowy lub inny ulubiony (najlepiej lekko kwaśny)

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść w jednolitą masę.
2. Zagniecione ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą dobę.
3. Po wyjęciu z lodówki, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm.
4. Wycinać dowolne kształty (u nas w kształcie serc 5 cm x 5 cm).
5. Złożone karteczki w wróżbami układać na środku serca, następnie ułożyć na nim drugie serce i lekko połączyć oba serca na krawędzi (dla lepszego połączenia obu krawędzi można ścisnąć je za pomocą zębów widelca).
6. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. (góra i dół) i piec 10 min.
8. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu można ciasteczka posypać cukrem pudrem.
9. SMACZNEGO 🙂

2 Comments on “Maślane ciasteczka z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *