KOLACJA, NABIAŁ, OBIAD, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, SZPINAK

Pampuchy ze szpinakiem

Ilość: 12 szt
Czas przygotowania: ok. 2h
Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 op. drożdży instant
– 0,5 łyżki cukru
– 25g masła

– 0,5 szkl. ciepłego mleka
– szczypta soli himalajskiej
Farsz szpinakowy:
– 1 opakowanie serka kremowego Arla Apetina POMIDORY I BAZYLIA
– szpinak (1 op. mrożonego ok. 400g lub świeży drobno pokrojony)
– 1-2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę,drożdże i sól, dodać jajko, cukier, ciepłe mleko i rozpuszczone, wystudzone masło. 
2. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni z tłuszczem podsmażamy przeciśnięty czosnek ze szpinakiem. Pod koniec smażenia dodajemy opakowanie serka kremowego Apetina i mieszamy. 
4. Pora na lepienie pampuchów. Odrywamy od całości ciasta ilość pozwalającą ulepić kulkę o średnicy ok. 6cm. Rozpłaszczamy ciasto na ręce, umieszczamy szpinak i zalepiamy dokładnie nie pozwalając farszowi wypłynąć 🙂
5. Gotowe kulki  umieszczamy w parowarze lub na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą. Przykrywamy. Parujemy ok. 10-15min. 
Najlepiej smakują ciepłe pampuchy świeżo wyciągnięte z parowania 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *