GRZYBY LEŚNE, JAJKA, NABIAŁ, OBIAD, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, TYMIANEK, WARZYWA, ZIOŁA

Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami

Ilość: 10 szt.
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:
Ciasto:

– 160g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
– 1 jajko
– 100g masła
– woda
– szczypta soli
Farsz:
– 250g gotowanych leśnych grzybów
– 1 duża cebula
– ciemny sos uniwersalny Łowicz
– 1 łyżka sosu worcester (można pominąć)
– przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka słodka, chili
– masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
1. Masło wyjmujemy z lodówki i siekamy, a następnie łączymy z mąką, dodajemy szczyptę soli oraz roztrzepane jajko (zostawiamy 1 łyżkę jajka do posmarowania pierogów przed pieczeniem). Ugniatamy ciasto.
2. Jeżeli ciasto będzie wychodzić zbyt gęste i ciężko będzie się ugniatać dodajemy wodę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 1h do lodówki.
3. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy cebulę i podsmażamy. Gdy cebula zmięknie i lekko się zrumieni dorzucamy grzyby i dalej podsmażamy ok. 10-15 min. Dodajemy ciemny sos Łowicz (około 0,5 słoika) oraz przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, tak by sos nieco odparował, a farsz zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce.
5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości 4-5 mm. Kroimy w kwadraty o wym. 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu umieszczamy farsz, składamy na trójkąty. Brzegi trójkątów ściskamy widelcem.  Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
5. Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st przez ok. 15-20min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis bierze udział w akcji: #łowicz

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *