GĘŚ, KOLACJA, OBIAD, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚLIWKI SUSZONE, TYMIANEK, ZIEMNIAKI, ZIOŁA

Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:
Piersi z gęsi:
– 2 piersi z gęsi
– 200 g suszonych śliwek
– 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 1 słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– 1/2 łyżeczki goździków
– 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
Ziemniaki:
– 1 kg ziemniaków
– sok z połowy cytryny
– sól
– tymianek
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wierzchnią część od strony skóry nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć mięsa.
2. W moździerzu ucieramy kolendrę, goździki, sól i nacieramy przyprawami piersi od strony mięsa. Przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
3. W tym czasie do rondelka wlewamy 2 szklanki wina i mocno podgrzewamy, nie gotujemy. Śliwki kroimy w paseczki i wrzucamy do podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min.
4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę.
5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, odstawiamy.
6. Następnie wyjmujemy z lodówki piersi i kładziemy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy na średnim ogniu około 5-7 min.
7. Zdejmujemy piersi z patelni, zlewamy tłuszcz do miseczki i ponownie kładziemy piersi na suchej patelni tym razem mięsem do dołu. Smażymy ok 2 – 3 minuty, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przygotowanym sosem śliwkowym i przykrywamy.
8. Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do temperatury 170 st. i wkładamy przygotowane danie. Pieczemy ok. 1 – 1,5 godziny.
9. Podczas gdy piersi się pieką, przygotowujemy ziemniaki. W naczyniu do zapiekania mieszamy olej rzepakowy, sól i tymianek.
10. Ziemniaki odsączamy z wody, przekładamy do naczynia z mieszanką przypraw i mieszamy.
11. Mniej więcej po upływie 30 – 40 min pieczenia gęsi, wkładamy do piekarnika naczynie z ziemniakami i pieczemy razem kolejne 30 – 40 min.
12. Po upieczeniu pierś kroimy na plastry. Podajemy polane sosem śliwkowym, zapiekanymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką.
Smacznego.


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *