DIETY, JAJKA, KOLACJA, NABIAŁ, OBIAD, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, SZPINAK, WARZYWA, WEGETARIAŃSKA, ZIEMNIAKI

Placki ziemniaczano-szpinakowe

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 3 garście świeżego szpinaku
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
– sól, pieprz
– olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy na pół.
2. Wszystkie warzywa wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej lub ścieramy na tarce. Jeżeli ścieramy na tarce to musimy je dobrze odsączyć.

3. Dodajemy jajka, mąką i przyprawy.
4. Placki smażymy na oleju z obu stron, do momentu aż się zarumienią. 

 

Przepis bierze udział w akcji: Wytrawne tarty i placki – najlepsze na letni obiad


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

3 Comments on “Placki ziemniaczano-szpinakowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *