POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, WARSZTATY

Pokochaj Olej Rzepakowy – relacja z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim

Pokochaj Olej Rzepakowy! – pod takim hasłem 20 maja 2017 odbyły się w Food Lab Studio w Warszawie warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim.  Możliwość udziału w warsztatach wynikała z wygranej w konkursie „Pokochaj olej rzepakowy na Wielkanoc!”, natomiast zwycięstwo zapewnił nam przepis na Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego.

Tak więc w słoneczną sobotę – 20 maja – przebyłyśmy trasę Kraków – Warszawa i dotarłyśmy na ulicę Racjonalizacji 5, gdzie mieści się Food Lab Studio. Tam, od razu po przekroczeniu progu miło przywitał nas Grzegorz Łapanowski. W warsztatach wzięło udział 20 blogerów kulinarnych, którzy tak jak my wzięli udział w konkursie organizowanym przez Pokochaj Olej Rzepakowy.

Po smacznym śniadaniu i krótkich wykładach prowadzonych przez Ewę Myśliwiec – kierownik projektu Pokochaj olej rzepakowy reprezentująca Polskie Stowarzyszenie Producentów i Grzegorza Łapanowskiego – szefa kuchni na temat oleju rzepakowego oraz jego roli w żywieniu przeszliśmy do wspólnego przygotowywania potraw.

Dania, które wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim i ekipą Food Lab Studio przygotowaliśmy to:

  • śledź z cebulką w oleju szpinakowym i świeżo tłoczonym oleju rzepakowym przyozdobiony kwiatkami rzepaku
  • dorsz smażony w cieście piwnym podany z majonezem w trzech smakach oraz chipsami z topinamburu, pietruszki i pasternaku
  • spring rollsy ze świeżymi ziołami i kwiatami oraz dressingiem z oleju rzepakowego
  • stek palony ułożony na puree pietruszkowym polany sosem madera, podany z chipsamy z ziół, kaparami, szczypiorkiem i sałatą rzymską
  • polędwica z dorsza ze szparagami, pietruszką i duszonymi pieczarkami
  • klasyczne pączki z karmelem i orzechami

Spotkanie trwało 3 godziny, na którym oprócz wspólnego gotowania pod okiem wspaniałych kucharzy, miałyśmy możliwość wymiany doświadczeń z innymi blogerami. Spróbowałyśmy wszystkich przygotowanych potraw oraz usłyszałyśmy wiele przydatnych porad zarówno od Grzegorza jak i innych kucharzy z Food Lab Studio.

Całość przebiegała w bardzo miłej atmosferze, dania były pyszne, a my zyskałyśmy nowe cenne doświadczenia.

Dziękujemy za zaproszenie na Warsztaty „Pokochaj Olej Rzepakowy” oraz docenienie naszego przepisu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *