Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango

Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
– 1,5 szklanka tapioki (duże perełki)
– ok. 4 szklanek wody
– 300 – 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne)
– 200 ml nektaru czarna porzeczka Hortex
– 3/4 dojrzałego owocu mango
– 2 łyżeczki syropu z agawy

Sposób przygotowania:
1. Perełki tapioki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu (tak aby tylko lekko bulgotały), cały czas mieszając, do momentu, aż perełki będą prawie przezroczyste. W trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za barzdzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody.
2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus.
3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka (tak aby zakryć tapiokę), dodajemy 1 łyżeczkę syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Ziarenka tapioki powinny stać się całkiem przeźroczyste i wchłonąć mleko.
5. Pozostałą część tapioki zalewamy 200 ml mleka i 200 ml nektaru porzeczkowego Hortex, dodajemy 1 łyżeczka syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 – 10 min, tak aby perełki tapioki nabrały fioletowego koloru.
6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. U nas: cienka warstwa białej tapioki, cienka warstwa musu z mango, warstwa porzeczkowej tapioki, cienka warwa białej tapioki oraz grubsza warstwa musu z mango.
7. Przyozdabiamy plasterkami mango oraz listkami świeżej mięty.

SMACZNEGO.


Mój dzień z Hortex



12 thoughts on “Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *