BAKALIE, DESER, KOLACJA, NABIAŁ, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, ŻURAWINA

Przepyszne scones z zurawiną

Ilość: 9 sztuk
Czas przygotowania: 25 min

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 170 g maślanki lub jogurtu greckiego
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 70 g masła
– 5 łyżeczek ksylitolu
– 1 garść suszonej żurawiny
– 1 szczypta soli himalajskiej
– 2 łyżki maślanki lub jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
3. Oprószamy dłonie mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki.
4. Tak wyrobione bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wierzch każdej bułeczki smarujemy maślanką/jogurtem greckim.
6. Pieczemy ok 12-14 minut.
7. Podajemy na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową.

6 Comments on “Przepyszne scones z zurawiną

    1. Sconsy do tej pory robiłyśmy tylko z wykorzystaniem mąki pszennej. Z pewnością spróbujemy wkrótce innych – na pierwszy plan pójdzie orkiszowa. Póki co zachęcamy do kombinowania !:) Pozdrawiamy serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *