BAZYLIA, BEZGLUTENOWA, DIETY, DYNIA, KOLACJA, MARCHEW, OBIAD, POSIŁKI, PRZEPISY, ŚMIETANA, TYMIANEK, WARZYWA, WEGETARIAŃSKA, ZIOŁA

Rozgrzewający krem z dyni

Ilość: 3 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
– 1 średnia dynia (ok. 1,2kg)
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– 100ml śmietanki kremówki
– przyprawy do kremu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili
– chleb żytni
– 1 łyżka masła klarowanego
– przyprawy do grzanek: sól, bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie klasyczne:
1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą – taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa.
3. Gdy będą już miękkie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładki krem.
4. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami).

Przygotowanie w multicookerze:
1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. Umieszczamy je w misce multicookera i zalewamy wodą – taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa.
3. Włączamy program boil na 30 min. Po tym czasie wyłączamy urządzenie i zostawiamy aż całość lekko przestygnie. Warzywa przekładamy do blendera i miksujemy na gładki krem.
4. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *