BROKUŁ, KOLACJA, MAKARON, MIĘSO, OBIAD, POSIŁKI, PRZEPISY, RZODKIEWKA, SKŁADNIKI, WARZYWA, WOŁOWINA

Sałatka makaronowa z pulpecikami mięsnymi

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min

Składniki:
– makaron Barilla Casarecce
– 500g mięsa mielonego wołowego
– pęczek rzodkiewek

– pół brokuła
– kiełki brokuła
– 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego nierafinowanego
– przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili pieprz cayenne, papryka czerwona
– sok z 0,5 cytryny
– 2 łyżki syropu klonowego

– olej rzepakowy 

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Brokuła ugotować na parze. Podzielić na mniejsze różyczki. 
3. Do mięsa mielonego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem, chili i papryką czerwoną. Dokładnie wymieszać. Ulepić małe kulki i usmażyć na patelni z olejem rzepakowym. 
4. Rzodkiewkę umyć i pokroić.
5. Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma,  sól, pieprz.
6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *