DIETY, JAJKA, NABIAŁ, OKAZJE, OWOCE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, TRUSKAWKI, WALENTYNKI, WEGETARIAŃSKA, ZBOŻA

Śniadaniowe muffiny truskawkowe z płatkami kakaowymi

Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: 15 min + 20 min pieczenia

Składniki:
– 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 2 jajka
0,5 szkl. oleju rzepakowego
– 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 200g truskawek
– 60 g płatków #Lubella Cornflakes kakao i miód
– szczypta soli
Kruszonka:
– 4 łyżki mąki orkiszowej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią

Przygotowanie:
1. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, sól), a w drugiej mokre (jajka, olej, miód) i dokładnie mieszamy.
2. Łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy na gładką masę.
3. Do powstałej masy dodajemy truskawki pokrojone w kostkę oraz płatki CornFlakes i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Następnie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i ugniatamy ręką, aż dokładnie się połączą.
5. Gotową masę wlewamy do foremek na muffiny, posypujemy płatkami Cornflakes i kruszonką.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20min.
Smacznego ! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Przepis bierze udział w akcji: Odkryj autentyczny smak natury organizowany przez #Lubella 🙂

Odkryj autentyczny smak natury

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *