BAKALIE, DAKTYLE, DESER, JAJKA, KOLACJA, NABIAŁ, OKAZJE, ORZECHY WŁOSKIE, OWOCE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGETARIAŃSKA

Śniadaniowe serniczki na daktylowym spodzie z płatkami kakaowymi

Ilość: 4 kokilki
Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenie

Składniki:
Daktylowy spód:
– 1 szklanka suszonych daktyli
– 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych
– 1 szklanka płatków #Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Masa sernikowa:
– 350 g półtłustego twarogu
– 1 jajko wielkość L
– 20 g budyniu śmietankowego
– skórka otarta z połowy cytryny
– 2 łyżki syropu z agawy
– garść płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Do dekoracji:
– 4 truskawki
– kilka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód

Przygotowanie:
1. Płatki śniadaniowe i orzechy umieszczamy w blenderze i mielimy tak aby orzechy pozostały w wyczuwalnych kawałkach.
2. Daktyle moczymy w wodzie przez ok. 20 min, a następnie blendujemy na krem. Dodajemy wcześniej zmielone płatki wraz z orzechami i ponownie blendujemy, aby połączyć składniki.
3. Powstałą masą wykładamy dno kokilek.
4. Następnie mielimy twaróg, dodajemy jajko, budyń, syrop z agawy, otarta skórkę z cytryny i łączymy za pomocą miksera.
5. Do masy serowej dodajemy garść płatków i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do kokilek na wyłożone wcześniej spody.
6. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 min, do momentu, aż ser się zarumieni.
7. Po przestygnięciu posypujemy płatkami i ozdabiamy truskawką.
Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji: Odkryj autentyczny smak natury organizowany przez #Lubella 🙂 

Odkryj autentyczny smak natury

4 Comments on “Śniadaniowe serniczki na daktylowym spodzie z płatkami kakaowymi

  1. Sernik na śniadanie to rozpusta ale dlaczego nie umilić sobie dnia 1 robiłam podobne zapiekane owsianki z twarogiem sernikowym. polecam spróbować z płatkami owsianymi będzie trochę mniej kalorycznie;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *