BAKŁAŻAN, DIETY, JAJKA, KOLACJA, MAKARON, MOZZARELLA, NABIAŁ, OBIAD, OKAZJE, PAPRYKA, POMIDORY, POSIŁKI, PRZEPISY, RUKOLA, SKŁADNIKI, ŚMIETANA, WARZYWA, WEGETARIAŃSKA

Spaghetti z warzywami zapiekane w kokilkach

Ilość: 7 kokilek
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
– 200 g makaron Barilla Bavette n.13
– 2 jajka
– 100 ml śmietany 30%
– 100 g tartego sera mozarella
– pół bakłażana
– pół papryki
– pół czerwonej cebuli
– 200 g pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz, chili w płatkach
– 2 garście rukoli
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
2. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, ułożyć na talerzu, posypać solą i na chwilę odstawić.
3. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a pomidorki kotajlowe przekroić na pół.
4. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawy i roztrzepać, następnie dodać ser (zostawić trochę do posypania muffinek na wierzchu) i wymieszać.
5. Do makaronu dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę, mieszanką jajeczną i wszystko wymieszać.
6. Wnętrze kokilek wysmarować olejem, a boki wyłożyć wokół bakłażanem.
7. Nakręcić na widelec przygotowany makaron i przełożyć do kokilek pomagając sobie drugim widelcem, jeśli jest za mało należy dołożyć. Następnie do każdej kokilki powkładać pomiędzy makaron kilka połówek pomidorków i posypać na wierzchu resztą sera.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min.
9. Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną zieloną sałatką.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *