DIETY, KOLACJA, KUKURYDZA, NABIAŁ, NORI (ALGI MORSKIE), OBIAD, OGÓREK, OKAZJE, PAPRYKA, POSIŁKI, PRZEKĄSKI, PRZEPISY, RUKOLA, RYBY, RYŻ, SEZAM, SKŁADNIKI, WARZYWA, WEGAŃSKA, ŁOSOŚ

Sushi z wędzonym łososiem i warzywami

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
– 4 sztuki liści alg morskich
– 1,5 szklanki ryżu do sushi
– 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli)
– 150 g wędzonego łososia
– 1/2 średniego ogórka świeżego
– 1/2 papryki świeżej
– 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle
– garść rukoli
– 3 łyżki czarnego sezamu
– 3 łyżki kremowego serka kanapkowego typu philadelphia
– sos sojowy
– wasabi
– imbir marynowany

Sposób przygotowania:
Gotowanie ryżu:
1. Ryż płukamy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka i zalewamy świeżą wodą. Na 1 szklankę ryżu przypada 1,2 szklanki wody.
2. Gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, następnie odkrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszają,c aby ryż się nie przypalił.
3. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła, dodajemy sos do ryżu, mieszamy i zostawiamy jeszcze na ok 15 minut pod przykryciem.
4. Czekamy aż trochę przestygnie. W tym czasie możemy pokroić warzywa.
Dodatki:
1. Ogórka, paprykę kroimy w cienkie paseczki, łososia kroimy w grubsze paski.
Maki-sushi:
1. Rozkładamy matę bambusowa na stole, na środku maty kładziemy listek nori i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu pozostawiając górna i dolną krawędź bez ryżu.
2. Dolną część smarujemy linię cienkiej warstwy serka, następnie układamy linie ulubionych dodatków w dowolnej kombinacji np. rukola, kukurydza i łosoś.
3. Za pomocą maty zawijamy ruloniki sushi tak, aby listki zamknęły ryż wraz z składnikami w środku rulonu, natomiast mata cały czas pozostała na zewnątrz.
4. Końcówkę nori bez ryżu zwilżamy wodą, aby łatwo się skleiła i zawijamy rulon do końca.
5. Kolejny rulonik sushi robimy tak samo, zmieniając składniki kładzione na ryż.
6. Odkładamy do lodówki.
Ura-maki (odwrócone sushi):
1. Nori składamy i przecinamy na pół.
2. Bambusową matę owijamy folia spożywczą. Na folię kładziemy połówkę nori i na jej całości rozkładamy równo ryż, nie pozostawiamy wolnych brzegów. Dociskamy lekko ryż do algi.
3. Przekładamy płat algi na drugą stronę, tak aby ryż był od strony foli, a nori na wierzchu.
4. Na nori rozkładamy ulubione składnik tak jak w przypadku Maków-sushi.
5. Zawijamy rulon pamiętając, że folia i mata mają pozostać na zewnątrz.
6. Na płaskim talerzy wysypujemy sezam i obtaczamy sushi.
7. Odkładamy do lodówki.
8. Oba rodzaje susi kroimy na 6 równych części.
9. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

CZY WIESZ, ŻE?
Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Przepis bierze udział w akcji – „Bonduelle – od 25 lat z Wami”.
Bonduelle - od 25 lat z Wami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *