BANAN, DESER, DIETY, JAJKA, KOLACJA, NABIAŁ, OWOCE, POSIŁKI, PRZEPISY, PŁATKI OWSIANE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPINAK, TRUSKAWKI, WARZYWA, WEGETARIAŃSKA

Szpinakowe pancakes z truskawkami

Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: 35 min

Składniki:
– 1/3 opakowania mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle
– 1/2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę
– 1/4 szklanki mąki orkiszowej
– 1 banan
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka oleju
Do przyozdobienia:
– 150 g świeżych truskawek
– 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Na suchej patelni rozmrozić szpinak, do momentu odparowania wody (uważać żeby się przypalił).
2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę.
3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony.
4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem.

CZY WIESZ, ŻE?
Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.


Bonduelle - od 25 lat z Wami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *