BAKŁAŻAN, FETA, JAJKA, KOLACJA, NABIAŁ, OBIAD, OKAZJE, OLIWKI, POMIDORY, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚMIETANA, SZPINAK, WARZYWA, WEGETARIAŃSKA

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami

Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g)
– 200 g świeżego szpinaku baby
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średniej wielkości pomidor
– 180 g sera typu feta
– 1/2 papryczki chilli
– 1 jajko rozmiar L
– 2 łyżki śmietany 18%
– sól himalajska, świeżo mielony pieprz
– 1 łyżeczka mieszanki ziół (bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii)
– 15 – 20 sztuk czarnych oliwek
– 50 g dowolnego sera żółtego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy w słupki o długości ok. 10 cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy szpinak (zostawiamy kilka listków do przyozdobienia) oraz 3 łyżki wody i smażymy/gotujemy ok 1 min do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku.
3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min.
4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać.
5. Zawijamy boki ciasta do środka.
6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą pędzelka lub łyżki smarujemy ciasto cienką warstwą powstałej mieszaniny.
7. Na tak przygotowanym cieście układamy równomiernie bakłażana, szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wlewamy pozostałą część mieszanki jajka i śmietany. Posypujemy ziołami, następnie układamy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz starty na tarce żółty ser (opcjonalnie).
8. Pieczemy 20 minut w 190 st. C.
9. Smacznego 🙂

2 Comments on “Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *