DIETY, FETA, GROSZEK, JAJKA, KOLACJA, KURCZAK, NABIAŁ, OBIAD, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, SKŁADNIKI, ŚMIETANA, SZPINAK, WARZYWA

Tarta z ciasta francuskiego na zielono

Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– groszek mrożony Bonduelle
– połowa średniej cukinii
– ser feta lub ser kozi
– szpinak liście
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany 12%
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sos: Łączymy w misce jajko, śmietanę, ser i czosnek. Doprawiamy curry i kurkumą. 
2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 
3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak.
4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15min.
5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę.
Smacznego ! 😉

CZY WIESZ, ŻE?
Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.


 

Bonduelle - od 25 lat z Wami

4 Comments on “Tarta z ciasta francuskiego na zielono

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *