BAKALIE, BATATY, BEZGLUTENOWA, DESER, DIETY, KOKOS, OKAZJE, POSIŁKI, PRZEPISY, WALENTYNKI, WEGETARIAŃSKA

Walentynkowe brownie z batatów

Składniki: (na 5 szt. serc o wymiarze ok. 10x10cm)
– 1 średni batat (ok. 250g)
– 2 jajka
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki mąki kokosowej (40g)
– 2 łyżki kakao
– 100g gorzkiej czekolady
– 30g orzechów włoskich

Polewa:
– 50g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka mleka kokosowego

Sposób przygotowania:
1. Bataty obrać i ugotować.
2. W blenderze umieścić jajka, syrop klonowy i przestudzone bataty, a następnie zblendować.
3. W misce wymieszać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i czekoladę.
4. Przelać mokre składniki do mieszanki.
5. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie umieścić masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremkach (ja wykorzystałam foremki do jajek w kształcie serca do nadania kształtu. Masa jest gęsta i dobrze się formuje).
6. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180st.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleczko kokosowe.
8. Przestudzone browni polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
9. Smacznego ! 🙂

Walentynki 2017 - Czym To się je?

5 Comments on “Walentynkowe brownie z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *