KUCHNIA TAJSKA, WARSZTATY

Warsztaty kulinarne – kuchnia tajska

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych kuchni tajskiej w krakowskim studiu Kulinarne Kreacje.  Studio to znajduje się przy ul. Urzędniczej 30 i oferuje zarówno szkolenia kulinarne dla dzieci i dorosłych, jak również organizacje imprez.

Były to pierwsze warsztaty kulinarne, w których uczestniczyłam i szczerze mówiąc zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać. Nawet lekko się stresowałam.  Poznałam tam smaki kuchni tajskiej, których wcześniej nie próbowałam. I muszę przyznać, że zdecydowanie przypadły mi do gustu 🙂

W szkoleniu uczestniczyło 10 osób, poprowadził je Jakub Antoniszak, specjalista kuchni azjatyckich i nie tylko. Obecny był także założyciel Kulinarnych Kreacji – Maciej Kopczyński, który jest autorem zdjęć umieszczonych w tym poście. Profesjonalne stanowiska pracy, dobrze wyposażone studio, a przede wszystkim uczestnicy – to wszystko sprawiło, ze warsztaty przebiegały w naprawdę miłej atmosferze. Myślę, że każdy świetnie się bawił zarówno w trakcie obierania krewetek, siekania ziół, krojenia owoców i warzyw, jak i podczas gotowania, a następnie kosztowania tych wyśmienitych potraw.

Spotkanie trwało 4 godziny, w trakcie których pod  okiem szefa kuchni przygotowaliśmy 5 przepysznych potraw:
– Zupę z krewetek (Tom yum goong)
– Smażony makaron Pad Thai
– Zielone curry z kurczaka (Kaeng khiao wan)
– Tajską herbatę mrożoną (Cha yen)
– Banany smażone w cieście (Klauy kaek)

Największym zaskoczeniem dla mnie okazały się banany smażone w cieście. Kilka lat temu próbowałam ich w chińskiej restauracji, której nazwy nie pamiętam, ale ich smak i wygląd zupełnie nie przypominały tych przygotowanych na warsztatach. Te zrobione przez nas były słodkie, miały chrupiąca panierkę, a przede wszystkim nie ociekały tłuszczem. 

 

Mimo, ze przed warsztatami, jak przed każdym  nowym doświadczeniem bardzo się stresowałam to w trakcie czułam się zupełnie swobodnie. Dlatego już wiem ze nie są to moje ostatnie warsztaty w Kulinarnych Kreacjach. Następnym krokiem będą warsztaty z przyrządzania burgerów, odbywające się w czerwcu. Już nie mogę się doczekać! 🙂

One Commnet on “Warsztaty kulinarne – kuchnia tajska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *