Wegańskie muffiny kokosowo-orzechowe bez pieczenia

Wegańskie muffiny kokosowo-orzechowe bez pieczenia

Ilość: 6szt
Czas przygotowania: 30 min + 2h chłodzenia
Składniki:
Spód:

– 80 g bakalii (morele, daktyle, śliwki suszone)
– 50g orzechów włoskich/laskowych
– 40g wiórków kokosowych
– 30g nasion słonecznika

– 6 łyżek otrębów owsianych
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
Masa:

– 1 średni mrożony banan (210g)
– 1 łyżka masła orzechowego
– 200ml mleka kokosowego

Przygotowanie:
1. Morele, śliwki i daktyle namoczyć przez 10-15 min. w gorącej wody. Następnie odcedzić.
2. Bakalie, otręby owsiane, orzechy, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, olej kokosowy i kakao przełożyć do naczynie i zblendować na jednolitą masę. Gęstą masą wyłożyć silikonowe foremki do muffinek (spód i ścianki foremek). Tak przygotowane foremki włożyć do zamrażalnika na 15min. 
3. Banana wyjąć z zamrażalnika (co najmniej kilka godzin wcześniej należy go obrać, pokroić w plasterki i zamrozić) i połączyć za pomocą blendera z masłem orzechowym oraz gęstą częścią mleczka kokosowego z puszki (mleczko należy dzień wcześniej włożyć do lodówki).
4. Masę wlewamy na schłodzone bakaliowe spody. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na min. 2h.
5.  Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO !


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex
Dla czytelników naszego bloga 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).



7 thoughts on “Wegańskie muffiny kokosowo-orzechowe bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *